Jarmuż to warzywo, które jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym odżywianiem, powrócił do łask, bo jadano go przecież już w średniowieczu. Ale czy rzeczywiście jarmuż jest taki zdrowy? Jakie ma właściwości? Dlaczego warto go jeść?
Jarmuż - właściwości
Jarmuż należy do roślin kapustnych, charakteryzuje się dużymi, długimi, karbowanymi liśćmi z białą żyłką w środku. Najczęściej spotkamy zielony jarmuż, ale może być też fioletowy lub purpurowy. Jarmuż wywodzi się z terenów dzisiejszych krajów Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, gdzie znany i uprawiany był już ok. 2 000 lat przed Chrystusem. Pierwsze wzmianki o tej roślinie w Europie sięgają XIII w., więc można przypuszczać, że właśnie wtedy pojawił się na naszym kontynencie. Jarmuż to niesamowicie odporna roślina – z powodzeniem wytrzyma nawet mróz (może być uprawiana w temp. -15 stopni Celsjusza). Jego surowe liście składają się z ok. 80% wody, 9% węglowodanów, 4% białka i znikomej ilości tłuszczu. Warto podkreślić, że jarmuż to roślina bardzo mało kaloryczna – ma 49 kcal na 100 gram.
Jarmuż - superfood
Jarmuż to ogromna dawka witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Znajdziemy w nim witaminy A, z grupy B, dużo witaminy C i K. Poza tym jest źródłem wapnia (więcej niż mleko!), magnezu, żelaza, potasu, cennego kwasu foliowego oraz kwasu alfa-linolowego (ALA), niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jarmuż zawiera także przeciwutleniacz sulforafan, który ma działanie przeciwnowotworowe. Nie bez powodu więc okrzyknięto go mianem „superfood”.
Regularne spożywanie jarmużu przyniesie naszemu organizmowi wiele korzyści. Pozytywnie wpłynie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym jego bogaty skład odżywczy zapobiega niedokrwistości oraz wzmacnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, może stanowić również niezwykle istotny element w diecie kobiet planujących dziecko i pań, które już są w ciąży.
Jak wybrać jarmuż?
Jarmuż jest dostępny właściwie w każdym markecie. Musimy jednak pamiętać, że najlepszy będzie ten z upraw ekologicznych. Eksperci portalu KalendarzRolnikow.pl zachęcają posiadaczy ogródków i działek do samodzielnej uprawy jarmużu - rozsadę wysadzamy do gruntu pod koniec czerwca lub na początku lipca.
Zbiory zaczynają się w październiku i trwają nawet do lutego. Z kolei podczas zakupów pamiętajmy, aby wybierać warzywo o jędrnych liściach (nigdy nie kupujmy takiego o pożółkniętych, brązowych czy dziurawych) i twardych łodygach.
Co można przyrządzić z jarmużu?
Jarmuż jest niezastąpiony w kuchni, szczególnie zimą oraz wczesną wiosną, kiedy brak świeżych warzyw i owoców. Wówczas jego spożywanie zapewni nam zastrzyk niezbędnych witamin i minerałów.
Ostatnio bardzo popularne są chipsy z jarmużu – czyli zdrowy zamiennik popularnych chipsów ziemniaczanych. W Holandii np. tradycyjnym daniem jest duszony jarmuż z tłuczonymi ziemniakami na ciepło, często z dodatkiem bekonu, podawany do kiełbasy. A słynna toskańska zupa ribollita zawiera „cavolo nero”, czyli odmianę jarmużu popularną w tym właśnie regionie.
Jak szybko i łatwo wprowadzić jarmuż do swojej diety? Doskonałe przepisy na dania, przekąski i pyszne koktajle z jarmużem znajdziesz na portalu KalendarzRolnikow.pl
Sprawdź koniecznie!