Zamknij

Opakowania jednorazowe do lodów i ciast – jak wybrać najlepsze do swojej cukierni?

artykuł sponsorowany + 10:12, 16.07.2025 Aktualizacja: 10:12, 16.07.2025
pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/ pexels.com Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/

Jako właściciel cukierni musisz zadbać o każdy detal – w tym również o pakowanie ciast i lodów. To nie tylko zabezpieczenie produktów spożywczych, ale także wizytówka Twojej firmy. Wybierając odpowiednie pudełka, musisz wziąć pod uwagę również kwestię rosnącej świadomości ekologicznej. Jeśli wydaje Ci się to skomplikowane, to przedstawiamy przewodnik po opakowaniach jednorazowych.

Opakowania jednorazowe do lodów i ciast – jakie są rodzaje?

Niewielkie kubeczki na lody oraz pudełka na ciasto są dostępne w różnych wariantach. Można je podzielić według materiału, z jakiego zostały wykonane:

  • Opakowania papierowe i tekturowe – tego typu opakowania są produkowane z odnawialnych surowców, dzięki czemu stanowią ekologiczne rozwiązanie. Często pokrywa się je specjalnymi powłokami, które zapobiegają rozmakaniu papieru. Co istotne, są one dostępne w różnych kolorach i wzorach, a więc możesz idealnie dobrać je do swoich potrzeb. Różnią się też sposobem składania, do wyboru masz np. funkcjonalne pojemniki samoskładające lub takie z wieczkiem, jak również proste kartoniki typu „szufelka”.

  • Pojemniki cukiernicze PET (politereftalan etylenu) – to pojemniki jednorazowe plastikowe, cenione w przemyśle spożywczym za takie właściwości jak lekkość, wytrzymałość i przezroczystość. Opakowania te są szczelne i odporne na wilgoć. Dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach.

Jakie pojemniki jednorazowe wybrać do swojej cukierni?

Pojemniki jednorazowe w lokalach gastronomicznych są dobierane pod kątem sprzedawanych produktów, ale nie tylko. Ogromne znaczenie mają takie czynniki jak:

  • Rodzaj produktów – jeżeli sprzedajesz głównie lody, to potrzebujesz wytrzymałych opakowań, które są odporne na temperaturę i wilgoć. Niezbędne są jednorazowe kubki do lodów. Sztywne pudełka tekturowe są natomiast potrzebne do sprzedaży ciast czy tortów, aby zabezpieczyć je przed uszkodzeniem w czasie transportu zamówienia na wynos. Porcjowane desery pasuje się zaś w niewielkie pudełeczka (mogą być przezroczyste).

  • Zgodność z wizerunkiem marki – pudełka musisz dopasować do wizerunku i stylu komunikacji swojej firmy, ponieważ są ważnym elementem budowania świadomości marki. Na szczęście sklep online ma do wyboru szeroką gamę produktów. Wybierz pudełka w kolorach, które występują też w Twoim logo albo postaw na personalizowane opakowania.

Wybór odpowiedniego rodzaju opakowania zależy od specyfiki Twoich produktów i wizerunku, jaki chcesz budować w świadomości klientów. Dużą popularnością cieszą się obecnie estetyczne, kartonowe opakowania, ponieważ wpisują się w ideę zrównoważonego rozwoju i ekologii. Inwestycja w dobrej jakości pudełka na ciasta, torty i desery to kolejna cegiełka do budowania sukcesu Twojej cukierni czy lodziarni.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%